11 GOUDEN TIPS VOOR HET HUREN VAN EEN SLOEP IN AMSTERDAM

Sloep huren Amsterdam

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt zeker ook voor het huren van een sloep in Amsterdam. Waar moet je allemaal op letten als je een sloep wilt huren? Hieronder vind je de 11 belangrijkste aandachtspunten op een rij.

1. Wil je een sloep huren met schipper, of liever zélf varen?

1. Wil je een sloep huren met schipper, of liever zélf varen?

De zoektocht naar een sloep in Amsterdam begint met de keuze of je zélf wilt varen, of dat je je liever laat varen door een professionele schipper. Zelf varen mag in Amsterdam alleen in kleine sloepjes. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen vaarbewijs hebt. Grotere sloepen zijn in Amsterdam alleen te huur mét schipper.

Met hoeveel personen wil je varen?

Met hoeveel personen wil je varen?

Om te beginnen is het handig om helder te hebben met hoeveel personen je gaat varen. Over het algemeen kun je stellen dat kleine groepjes een klein sloepje huren om zelf mee te varen. Grote groepen die graag met zijn allen bij elkaar zitten, huren meestal een grote sloep met schipper.

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Uiteraard speelt ook je budget een rol: een klein sloepje huren om zelf mee te varen is een stuk goedkoper dan een grote sloep huren met schipper. Bij Boats4rent kun je al drie uur zelf varen vanaf euro 79,- all-in (+ 1,50 belasting per persoon). Met een klein groepje ben je met een zelf te varen sloepje dus altijd voordeliger uit.
Met grote groepen kan een grote sloep met schipper per persoon juist iets voordeliger uitpakken. Dan pakt de sloephuur weliswaar een stuk duurder uit -ca. 400 euro voor 2 uur varen (+ 1,50 belasting per persoon)- maar kun je dat bedrag delen door veel meer personen.

Is er iemand die zelf kan en wil varen?

Is er iemand die zelf kan en wil varen?

Je zult ook vooraf moeten bepalen of er überhaupt iemand meegaat, die kan en wil varen. Het is niet moeilijk om zelf te varen. Het is zelfs erg leuk. Maar het kan zijn dat echt niemand er zin in heeft. Of dat iedereen alcohol wil drinken. Dan kun je beter een sloep met schipper huren en je laten varen.

Waar wil je op- en afstappen?

Waar wil je op- en afstappen?

Ook is het van belang na te gaan of je gebonden bent aan een vaste op- en/ of afstapplek. Sloepjes om zelf mee te varen haal je zelf op en breng je ook zelf weer terug op de locatie van de sloepverhuur. De locatie van Boats4rent is in ‘De Pijp’, goed bereikbaar met de fiets, de auto en het openbaar vervoer, aan de zuidkant van het centrum. Je vaart vanaf daar zo de Amstel op en kunt een prachtige route door het centrum maken in een dagdeel van 3 of 4 uur.
Als je een sloep mét schipper huurt, kun je met hem of haar (meestal tegen meerprijs) afspraken maken over een op- en/of afstapplek van jouw voorkeur. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld met een grote groep direct vanaf je werk wilt vertrekken, of als je direct vlakbij een specifiek restaurant wilt eindigen.

2. Huur je sloep bij een serieus bedrijf met vergunning en niet bij een ‘snorder’

2. Huur je sloep bij een serieus bedrijf met vergunning en niet bij een ‘snorder’

Check bij het huren van een sloep altijd of de aanbieder een exploitatievergunning van de gemeente Amsterdam heeft. Dan weet je zeker dat je met een serieus bedrijf te maken hebt dat aan alle voorwaarden en eisen voldoet. Uiteraard is dat het geval bij Boats4rent.

‘Snorders’ die zónder exploitatievergunning -via via of via platforms als Markplaats- hun sloep verhuren, zijn illegaal bezig. In eerste instantie lijk je dan misschien voordelig uit te zijn. Maar om te beginnen weet je dan niet zeker of je sloep veilig, gekeurd en verzekerd is. Bovendien heb je bij zulke partijen geen poot om op te staan als ze hun afspraken niet nakomen. En als die sloep zonder vergunning ergens onderweg wordt gecontroleerd door Waternet of de Waterpolitie, dan kan je leuke vaartocht zomaar ineens afgelopen zijn! Daar sta je dan met je hele groep en al je spullen…

Serieuze bedrijven mét de vereiste exploitatievergunning van de gemeente hebben dat meestal duidelijk op hun website staan. Als dat niet zo is: vraag het na. Dat kan je een hele hoop ellende schelen.

3. Boek rechtstreeks bij de aanbieder om commissie uit te sparen

3. Boek rechtstreeks bij de aanbieder om commissie uit te sparen

Bij het online zoeken naar een huursloep in Amsterdam kom je heel wat bemiddelingsplatforms en web-portals voor sloepverhuur tegen die slechts een paar of zelfs helemaal geen eigen sloepen verhuren. Dergelijke websites kunnen handig zijn om een overzicht te krijgen en een makkelijke vergelijking te maken. Maar voor niets gaat de zon op. Bedenk wel dat een deel van de prijs die je bij zo’n platform betaalt uit hun commissie bestaat. Het kan dus lonen om online verder te zoeken naar websites waarop bedrijven hun eigen sloepen aanbieden en je zonder tussenkomst van een bemiddelaar rechtstreeks bij een bedrijf als Boats4rent kunt boeken.

4. Vergelijk geen appels met peren: check de bijkomende kosten, de BTW en de vaartijd

4. Vergelijk geen appels met peren: check de bijkomende kosten, de BTW en de vaartijd

Als je online zoekt naar een leuke huursloep, kun je niet alle aangeven prijzen simpelweg één op één met elkaar vergelijken. Daarvoor zijn er te veel verschillen in de voorwaarden, en in wat wel en niet in de prijs is inbegrepen.

Hoeveel uur mag je varen voor de aangegeven prijs?

Hoeveel uur mag je varen voor de aangegeven prijs?

Veel sloepen mét schipper zijn te huur voor een minimale huurperiode van 2 uur. Voor die eerste twee uur geldt er vaak een vaste totaalprijs. In veel gevallen geldt er daarna een ander uurtarief. De meeste verhuurders van sloepen met schipper willen van tevoren weten hoe lang je wilt gaan varen. In sommige gevallen kun je echter een ‘open einde’ afspreken. Zorg dat je daar van tevoren duidelijkheid over hebt.
Ook bij sloepen om zélf te varen loont het om goed op de tijdsperiodes te letten: geldt het aangegeven tarief per uur, voor 2 uur of -zoals bij Boats4rent- zelfs voor een huurperiode van 3 uur?

Let op de BTW: 9% of 21%? Wel of niet inbegrepen in de prijs?

Let op de BTW: 9% of 21%? Wel of niet inbegrepen in de prijs?

Het maakt ook nogal wat uit of de genoemde prijzen inclusief of exclusief BTW zijn. Met name bij sloepen die je mét schipper huurt, verschilt dit nogal eens. Daar geldt een BTW tarief van 9% voor de ‘kale sloephuur’ tot 21% voor een deel van de bijkomende kosten.
Bij het huren van een sloep die je zelf vaart, geldt altijd het hoge BTW-tarief van 21% (al inbegrepen in de tarieven).

Let ook op de bijkomende kosten

Let ook op de bijkomende kosten

Bij het huren van een sloep zijn niet alle aanbieders direct even duidelijk over alle kosten. Zorg dat je geen appels met peren vergelijkt. Bijkomende kosten die niet altijd duidelijk worden genoemd, zijn:
* ‘vermakelijkhedenretributie’. Dat is een soort toeristenbelasting á euro 1,50 per persoon. Die is bijna overal níet inbegrepen;
* ‘voorvaarkosten’ als je wilt op- en/of afstappen op een locatie van jouw keuze (vooral van toepassing op sloepen met schipper);
* de opties voor catering (ook vooral van toepassing op sloepen met schipper).

Catering is meestal de grootste bijkomende kostenpost bij het huren van een sloep. Je kunt het daarbij zo gek maken als je zelf wilt (zie de volgende tip). Wil je op de kleintjes letten? Probeer dan of de verhuurder er voor open staat dat je zelf eten en drinken mee aan boord neemt.

5. De catering: wat zijn de mogelijkheden?

5. De catering: wat zijn de mogelijkheden?

Onderschat nooit het belang van ‘je natje’ en ‘je droogje’! Varen in Amsterdam gaat niet alleen om het prachtige decor. Het gaat vooral om het samen zijn. En dat maak je een stuk leuker door onderweg te zorgen voor lekkere hapjes en drankjes voor je gasten.

Er zijn verschillende opties om dat te (laten) verzorgen:
1 Je neemt zelf eten en drinken mee. Met uiteraard alles wat daarbij hoort: koeling, openers, glazen of bekers, borden en bestek.
2 Je laat iets vooraf bezorgen of haalt onderweg iets op, wat je in de meeste gevallen vooraf hebt besteld: restaurantcatering, pizza’s of een picknickmand.
3 Je besteedt de catering uit aan de partij waar je de sloep huurt. De meeste verhuurders van sloepen met schipper verzorgen standaard gekoelde dranken, uiteenlopend van blikjes fris en bier tot flessen champagne. Daarnaast hebben ze vaak standaard-borrelpakketten. En om ook om verzorging op maat te kunnen bieden, werken ze vaak samen met restaurants en cateraars.

Voor welke optie je ook kiest, bespreek het van tevoren met de sloepverhuurder en leg het duidelijk vast!

6. Check welke voorzieningen er aan boord zijn

6. Check welke voorzieningen er aan boord zijn

Het is handig om van tevoren te weten welke voorzieningen er al zijn op de sloep en wat je zelf mee moet nemen. De meeste grote huursloepen met schipper zijn goed uitgerust, met een koelkastje, een stopcontact, kussentjes en zwemvesten. Maar in lang niet alle gevallen hebben ze dekentjes, verwarming en WC aan boord.
De meeste fluistersloepen om zelf te varen zijn veel kariger uitgerust. Kussentjes en reddingsvesten zijn vaak nog wel inbegrepen, maar een koelkastje of een stroomaansluiting is meestal niet aanwezig. Dus zorg ervoor dat je telefoon goed opgeladen is en neem als je wilt een eigen koelbox mee.

7. ‘Time flies when you’re having fun’

7. ‘Time flies when you’re having fun’

Bij bijna alle sloepverhuurders moet je van tevoren aangeven hoe lang je wilt varen. Uiteraard weet je zelf het beste wat in jouw planning past. Maar het is in ieder geval handig het volgende in je achterhoofd te houden:
* de meeste sloepen huur je voor een minimale periode van 2 uur. Korter dan dat is ook nauwelijks de moeite: dan ben je net ingestapt en voorzien van een lekker een hapje en een drankje en dan moet je er al weer uit.
* over het algemeen geldt: hoe langer je huurt, hoe voordeliger het uurtarief wordt. Als de verhuurder dat niet uit zichzelf aangeeft, is het handig om dat zelf aan te kaarten.
* in een tijdsbestek van 3 of 4 uur kun je echt door een heel behoorlijk deel van de stad varen. Voor de meeste mensen is het dan wel genoeg geweest. Dan is het tijd om de benen te strekken en wat anders te gaan doen, of op huis aan te gaan.

8. Reserveer ruim van tevoren

8. Reserveer ruim van tevoren

Varen in Amsterdam is enorm populair. En niet voor niks: het is één van de leukste en meest relaxte activiteiten die je kunt ondernemen en bovendien typisch Amsterdams. De stad Amsterdam groeit hard richting de miljoen inwoners en richting de 20 miljoen bezoekers per jaar. En er zijn slechts een paar honderd huursloepen en -sloepjes met exploitatievergunning te huur. De kans dat je bij mooi weer last minute nog even een leuke sloep kunt huren, is dan ook erg klein.

Het is dus aan te raden ruim op tijd je sloephuur vast te leggen, helemaal als je in het weekend of op een feestdag wilt varen. Dan weet je zeker dat je niet naast het potje pist. Dat geeft jezelf bovendien de tijd om alles goed te regelen: de vaarduur, de op- en afstapplek, de catering en eventueel de rest van het programma van die dag.

Vraag de partij waar je je sloep huurt altijd om een bevestiging van alle afspraken per mail. Of, als je e.e.a. wel al wilt voorbereiden maar nog niet definitief wilt vastleggen, vraag om de sloephuur alvast voor jou in optie te zetten.

9. Het weer: weet wat er kan en bereid je voor op verschillende scenario’s

9. Het weer: weet wat er kan en bereid je voor op verschillende scenario’s

Het is logisch dat je bij het reserveren van je sloephuur in eerste instantie uitgaat van mooi weer. Dat is tenslotte wat je het liefste wilt: lekker in de open lucht varen! Als het even kan met een lekker warm zonnetje in je zomerse kleren in de buitenlucht genieten van de prachtige grachten.

Met de opwarming van de aarde en een beetje geluk pakt het inderdaad zo uit. Maar het kan ook anders: je ziet een aantal dagen van tevoren al dat het geen lekker weer wordt. Of je vaartocht begint nog met lekker weer, maar ergens onderweg slaat het om en wordt het fris, of begint het zelfs te regenen. Dan is het goed om van tevoren te weten wat de mogelijkheden zijn en je daarop voor te bereiden:
1. check bij de verhuurder naar de voorwaarden bij slecht weer. Kun je annuleren en je geld terugkrijgen? Of kun je gratis je vaartocht naar een ander moment verzetten? En zo ja, tot hoe lang van tevoren?
2. vraag aan de verhuurder wat hij met de boot kan doen bij minder goed weer. Is de boot geheel of gedeeltelijk te overkappen? Is er verwarming aan boord, of zijn er dekentjes?
3. bereid je gasten voor op ‘four seasons in one day’. Zowel voor zonnebrillen en zonnecrème als voor een warme jas en paraplu geldt: ‘better safe than sorry’.

10. Zorg dat niemand de boot mist!

10. Zorg dat niemand de boot mist!

Het lijkt een open deur, maar juist hier gaat het vaak mis. Daar sta je dan te wachten… Houd er rekening mee dat niet iedereen Amsterdam op zijn duimpje kent. Sommige opstapplekken zijn klein en lastig te vinden. Andere zijn juist erg groot en druk. En veel sloepen lijken op elkaar. Spreek daarom een hele duidelijke locatie af met de schipper en met je gasten en deel deze bijvoorbeeld via Whatsapp. Zorg ook dat iedereen er ruim op tijd is, aangezien het wachten op laatkomers van je kostbare vaartijd af gaat.

Als je een sloep zónder schipper huurt, zijn je op- en afstaplocatie altijd hetzelfde: de verhuurlocatie van de verhuurder. Bij het huren van een sloep mét schipper kun je in de meeste gevallen tegen meerprijs zelf bepalen waar je vaartocht begint en eindigt. Bijvoorbeeld bij een leuk terras aan het water, een OV-knooppunt of een goede parkeergelegenheid.

11. Ken de verkeers- en gedragsregels en houd je daar ook aan

11. Ken de verkeers- en gedragsregels en houd je daar ook aan

Er gelden in Amsterdam op het water heel wat regels. De meeste zijn erop gericht om het voor alle partijen op het water veilig te houden en/of om de overlast voor de bewoners van de stad binnen de perken te houden. Zowel Waternet als de waterpolitie houden in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt. Dat doen ze door rond te varen en door stil te liggen op plekken waar je ze niet direct ziet liggen. Daarnaast houden in delen van de stad ook handhavers vanaf de wal de boel in de gaten. De boetes op het water liegen er niet om: ze lopen vaak in de honderden euro’s.

Versterkte muziek is niet toegestaan

Versterkte muziek is niet toegestaan

Wat muziek betreft, zijn de regels heel duidelijk: op open boten is versterkte muziek verboden. Het doel van deze regel is natuurlijk vooral om geluidsoverlast van feestboten in de avond en nacht tegen te gaan. Maar deze regel geldt voor iedereen. De kans dat je voor muziek op een laag volume van je mobieltje een boete krijgt, is niet heel groot. Maar formeel gezien ben je ook dan in overtreding en kan het gebeuren dat je wel degelijk een dikke prent krijgt. Zeker als er ook nog wat anders op je (vaar)gedrag valt aan te merken.

In het donker varen mag alleen met de juiste verlichting

In het donker varen mag alleen met de juiste verlichting

Na zonsondergang zijn alle vaartuigen verplicht officieel erkende verlichting te voeren. Een romantisch kaarslichtje of de zaklamp van je mobieltje voldoen helaas niet. Boten langer dan 7 meter  dienen te zorgen voor een groen licht aan stuurboord, een rood licht aan bakboord en een rondom schijnend toplicht. Als je een sloep met schipper huurt, zal de schipper daarvoor zorgen.
Bij de zelf te varen huursloepjes ligt dat anders. Die hoeven alleen een wit rondom schijnend toplicht te voeren. Een aantal verhuurbedrijven, waaronder Boats4rent, heeft er bewust voor gekozen alleen bij daglicht te verhuren. Die bootjes zonder verlichting dienen dus altijd voor zonsondergang terug te zijn.

Maximumsnelheid in het centrum 6 km/uur

Maximumsnelheid in het centrum 6 km/uur

In bijna het hele centrum van Amsterdam geldt een maximumsnelheid van 6 km/uur. Als je een sloep met exploitatievergunning huurt, zit je wat dat betreft goed. Bij sloepen die je mét schipper huurt, zal de schipper zich aan de maximumsnelheid houden. En de meeste Amsterdamse huursloepen om zélf mee te varen, zijn op ongeveer de maximumsnelheid begrensd. Huursloepen van buiten Amsterdam zijn meestal niet begrensd op die 6 km/uur. Dus als je buiten Amsterdam een sloep huurt en daarmee de stad in vaart, zul je wel zelf goed op moeten letten.

Blijf nuchter als jij degene bent die vaart

Blijf nuchter als jij degene bent die vaart

Het is verboden om onder invloed te varen. Net als op de weg vinden er op het water controles op alcohol en drugs plaats. Als daar aanleiding voor is, worden er blaas- en/of bloedtest afgenomen en flinke straffen uitgedeeld. Los daarvan kunnen er hele nare dingen gebeuren bij ongevallen op het water. Dus maak duidelijke afspraken en weersta de verleiding, ook als je hele bemanning wel aan de drank of iets anders zit. Op het water is de schipper de BOB.

Houd goed rechts en geef voorrang

Houd goed rechts en geef voorrang

Net als op de weg geldt op het water: goed rechts (stuurboord) houden. De voorrangsregels zijn op het water echter een stuk ingewikkelder dan op de weg. Het is namelijk niet altijd zo, dat verkeer van rechts voorrang heeft. Dat heeft ermee te maken dat bepaalde categorieën boten (waaronder rondvaartboten) voorrang hebben boven andere boten, of met ‘goed zeemanschap’ (zie hieronder). Als je een sloep mét schipper huurt, hoort die schipper op de hoogte te zijn van de voorrangsregels.
Als je een sloep huurt om zélf te varen en je géén vaarbewijs hebt, is het aan te raden in principe iedereen voorrang te geven en alleen vóór te gaan als anderen je expliciet voorrang verlenen.

Let op éénrichtingsverkeer, invaarverboden en aanmeerverboden

Let op éénrichtingsverkeer, invaarverboden en aanmeerverboden

Er is in Amsterdam een aantal grachten met éénrichtingsverkeer: de hele Prinsengracht van het Westerdok tot aan de Amstel, en de Singelgracht van de Amstel tot aan de Heineken Experience. Daarnaast is er een aantal grachten en gebieden waarvoor een invaarverbod geldt. En je mag je sloep ook niet overal zomaar ‘parkeren’; op sommige delen van de kades geldt een aanmeerverbod. Al deze bijzonderheden zijn aangegeven middels verkeersborden. Bij huursloepen met schipper hoort de schipper daarvan op de hoogte te zijn en hoef je daar zelf niet op te letten. Als je een sloep huurt om zélf te varen, moet je daar wel op letten en hoort de sloepverhuur deze regels uit te leggen. Vraag er zelf naar, mocht dat niet het geval zijn.

‘Goed zeemanschap’

‘Goed zeemanschap’

Op het water geldt nog één leidraad die alle andere (verkeers)regels overstijgt: ‘goed zeemanschap’. Dat komt erop neer dat de veiligheid van jezelf, je bemanning en alle anderen op het water het allerhoogste goed is. Vaar defensief, geef het goede voorbeeld aan anderen, help anderen indien nodig en ‘neem’ niet altijd voorrang waar je het formeel gezien misschien wel hebt.

Hopelijk tot snel bij Boats4rent!
Neem gerust contact op als je nog vragen hebt: info@boats4rent.nl.

Reserveer nu mijn bootje bij Boats4rent